Noen blir skiftet ut og mange forsvinner dessverre. Totalt anslås det at det er hengt ut over 100.000 bøyer i årenes løp. Vi i Bodø er så heldige å få denne bøyen til vår havn. Alle har vi sett den men historien bak livbøya i Norge er kanskje ikke så kjent for folk flest.

Det hele startet i 1950 da Baard Isdahl med sin familie var på tur hjem fra hytta i Nordhordland med fjordbåten. Idet båten anløpet Salhus kai, ser Isdahl noe som gir han en idè. Han får øye på en rund gjenstand på veggen av et lagerskur. En livbøye med påskriften "Salhus husmorlag". Isdahl var en fersk reklamesjef i TrygVesta og hadde fått en idè han ønsket å komme videre med. Han la frem Idéene for sine sjefer, men fikk ikke noe godt gjennomslag. Han fikk produsere 20 stk som ble hengt ut i 1952. Kort tid etter fikk TryggVesta tilbakemelding om at en av deres bøyer hadde reddet liv. Da ble det satt i gang produksjon og i dag har de altså nå hengt ut 37.000 bøyer. Over 1.000 liv er reddet med bøyen! Dette er tall som Trygg har fått rapportert inn men tallet er trolig langt høyere.

Etter lang tid i tysk fangenskap under 2. verdenskrig, hadde Isdahl ærefrykt for livet. Baard Isdahl fikk kongens fortjenestemedalje for sitt samfunnsengasjement. Bortsett fra livbøyen så var det også han som oppfant refleksbrikken.  Bodø havn har ambisjoner om å være den tryggeste havnen i Norge. Uansett hvor du står på kaiene så skal du kunne se en livbøye. Vi har kameraovervåking som dekker omtrent hele kaien og dette utvides fortløpende for enda bedre dekning. Under renovering av Promenadekaien i sentrum ble alle leiderne montert med 12 meters avstand, noe som sier at du er maks 6 meter fra en leider om du skulle falle i vannet. I tillegg til alt dette så har Bodø havn en av de livbøyene som har reddet flest liv i Norge.

Livbøyen er ikke noe nytt, et relieff fra cirka 865 f.Kr. i British Museum viser assyriske krigere som benyttet luftfylte dyrehuder for å svømme over en elv. Ringformede livbøyer kjennes helt fra en skisse av Leonardo da Vinci på 1500-tallet. I 1860-årene brukte den italienske marine korkringer som redningsmiddel, og i 1868 ble det tatt ut patent på en oppblåsbar livbøye med ringform. Dagens utgave er produsert av et slikt materiale at den kan henge ute i over 50 år uten å miste sin flyte egenskap. De er konstruert slik at 2 personer kan holdes flytende med samme livbøye.

Overrekkelsen av livbøye nr 37.000, fant sted i småbåthavna i Bodø. Stedet hvor livbøya skal henge er kjent som Ambulanseflåten, samme brygge som redningsskøyta ligger. Bøya vises fra landsiden og mange vil nok legge merke til den når de går langs kaikanten forbi Stormen.

Kilder: livboye.no, Årdal kommune, Wikipedia